Kerkklokken in dorp mogen niet meer 's nachts slaan

De kerk aan de Dorpsstraat in Zevenhuizen
© ANP
ZEVENHUIZEN - Iedereen kent het geluid van kerkklokken wel. De bellen in de toren reiken ver en dat gaat de hele dag en nacht door. Inwoners van Zevenhuizen zijn daar wel een beetje klaar mee. De gemeente heeft nu besloten dat de kerktoren 's nachts niet meer mag slaan.
De kerktoren aan de Dorpsstraat is niet meer te horen tussen 23.00 en 7.00 uur. 'Na een geluidsmeting blijkt dat de norm voor nachtelijke uren wordt overschreden', zegt de gemeente Zuidplas, waar Zevenhuizen onderdeel van is. Daarop werd besloten het nachtelijk luiden van de klokken stop te zetten.
De geluidsmeting werd gedaan na een melding van geluidsoverlast, legt de gemeente uit. Na de meting is besloten per direct te stoppen met het nachtelijke luiden van de klokken. 'Dit gebeurt ook op veel andere plekken in het land', stelt een woordvoerder van de gemeente.

Predikant 'ligt er niet wakker van'

Predikant Adriaan Theunisse haalt zijn schouders erover op. 'Het maakt mij niet uit dat de tijdsklok 's nachts niet slaat. Ik lig er niet wakker van', zegt hij. 'Als mensen er blijkbaar hinder van ondervinden, dan is het wat mij betreft prima om er mee te stoppen.'
Theunisse noemt het slaan van de kerktorens ook niet 'de belangrijkste functie van de kerk'. 'De klok was vroeger een mooie bijdrage aan de gemeenschap en is dat nu nog. Daarvoor hoeft hij niet 's nachts te slaan.' De predikant hoopt wel dat de kerkklokken mogen blijven luiden als er een dienst begint. 'Dat vind ik wel belangrijk', besluit hij.