Na jaren discussie wordt trap naar strand eindelijk een hellingbaan

De trap bij strandopgang Molenslag in Monster
© WOS
MONSTER - De voorgestelde hellingbaan bij strandopgang Molenslag in Monster mag er komen, vinden politieke partijen in Westland. Over een hellingbaan op die plek wordt al vele jaren gesproken. Nu ligt er alleen nog een trap. De hellingbaan moet helpen bij de bevoorrading van de horeca en maakt het strand beter bereikbaar voor mindervaliden en hulpdiensten.
Het college van burgemeester en wethouders noemde de hellingbaan 'onontkoombaar en onuitstelbaar', omdat de provincie de bevoorrading via het duinfietspad, wat nu nog gebeurt, vanaf volgend jaar niet meer gedoogt.
Met de hellingbaan neemt de verkeersoverlast op het duinfietspad af, wordt de route naar het strand bij Molenslag korter en neemt de uitstoot van schadelijke stoffen in het Natura-2000 gebied af. Verder verbetert een hellingbaan de toegankelijkheid van het strand, zo oordeelt de politiek in Westland.

Bevoorrading strandpaviljoens in gevaar

'In de huidige situatie vormt de trap een obstakel voor mindervaliden en is er geen mogelijkheid voor gemotoriseerde hulpdiensten om bij spoed het strand via de Molenslag te bereiken. De hellingbaan biedt deze mogelijkheden wel', zegt het college.
Als de hellingbaan er niet komt, zal de provincie vanaf begin volgend jaar handhavend optreden op het fietspad, waarschuwde het college. Dan komt de bevoorrading van de strandpaviljoens in gevaar.

Geld beschikbaar

Wethouder Anko Goudswaard kondigde aan dat hij na het verkrijgen van de instemming van de gemeenteraad direct aan de slag gaat met de aanvragen voor de benodigde vergunningen voor het aanleggen van de helling.
De hoop is om de baan na afloop van het komende strandseizoen aan te leggen. De baan zal als het ware over de huidige trap heen worden aangebracht. Voor de aanleg zal de gemeenteraad 500.000 euro beschikbaar stellen.

Al jaren discussiepunt

Over een hellingbaan bij Molenslag wordt al zeker sinds begin 2007 gefilosofeerd. Toen werd al gevraagd om een hellingbaan voor mindervaliden. De compensatie die de duinbeheerder wilde, werd echter door het toenmalige college onhaalbaar geacht.
In december 2014 sloeg een bewonersvereniging alarm over 'illegale' bevoorrading van strandtenten via het duinfietspad. 'Het is wat ons betreft onaanvaardbaar dat een illegale situatie, die aantoonbaar de veiligheid van de fietsers en wandelaars geweld aandoet, mogelijk wordt gelegaliseerd.' Begin januari 2015 werd een voorstel beloofd voor de aanleg van een hellingbaan.

'Stikstofdiscussie' zorgde voor vertraging

Het kwam echter niet van de grond. Vervolgens werd bevoorrading van de paviljoens vooral over het strand gedaan. Maar ook dat bleek niet de oplossing. In de jaren daarna werden nog een aantal pogingen gedaan om de trap te vervangen, maar onder andere de 'stikstofdiscussie' zorgde voor vertraging.
Uiteindelijk is in samenwerking met strandexploitanten en natuurorganisaties gezocht naar een oplossing. Hieruit is een hellingbaan met een goede afspraken over tijden als best passende oplossing naar voren gekomen.