Amir wordt minutenlang achtervolgd en doodgeschoten, maar rechter zegt: geen moord

De moeder van Amir nam eerder een foto van hem mee naar de rechtbank
© Omroep West
KATWIJK - De Katwijkse drugsdealer Sem V. moet twaalf jaar de cel in voor het doodschieten van 'collega' Amir. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd. V. beschoot Amir in mei vorig jaar twee keer na een ruzie om geld. Eerst op de Campingweg in Katwijk en niet veel later trof hij hem dodelijk in zijn hoofd op de Talmastraat.
De moord op Amir draait om een drugsschuld van niet meer dan 700 euro. Sem V. heeft die schuld bij Amir en lost die niet op tijd af. V. moet daarom nog eens 700 euro extra betalen.
Maar ook als dat bedrag is afgetikt blijft Amir volgens V. meer geld vragen. 'Ik had al zoveel extra betaald. Amir dacht dat ik een geldboompje voor hem was', zei Sem V. daarover tijdens een eerdere zitting in de rechtbank.
De politie doet onderzoek in de Talmastraat na de dodelijke schietpartij
© Regio15
Tijdens een ontmoeting op de Campingweg loopt het conflict direct uit de hand. V. wil niet meer betalen en is woedend op Amir, omdat die een ruitje bij het huis van zijn moeder zou hebben ingegooid om hem onder druk te zetten. Waarschijnlijk trekt Sem V. direct een wapen en schiet Amir in zijn linkerzij. Die weet nog te ontkomen en rent op zijn sokken richting zijn huis.
De slippers die hij draagt verliest hij onderweg. Getuigen die hem zien rennen zeggen dat hij roept dat hij beschoten wordt. Korte tijd later komt V. ook voorbij gerend met zijn hond. In de Talmastraat volgen nog twee schoten. Ze raken Amir in zijn hoofd, die daar ongeveer een week later aan overlijdt.

Doodslag, geen moord

Hoewel de achtervolging na het eerste schot zo'n tien minuten geduurd heeft en je zou denken dat Sem alle tijd heeft gehad om zich te bedenken, veroordeelt de rechter hem toch voor doodslag en niet voor moord met voorbedachte raad. 'De rechtbank kan niet vaststellen dat de verdachte naar de ontmoeting met Amir is gegaan met het plan om Amir te doden. Dat de verdachte daar mogelijk een motief voor heeft gehad, is onvoldoende bewijs voor moord met voorbedachte raad', legt de rechter uit. 'Op welk moment de verdachte dan wel heeft besloten dat hij Amir zou gaan doden, kan de rechtbank evenmin vaststellen', voegt hij toe.
'Uit het enkele feit dat de verdachte Amir met een wapen achterna is gaan rennen, kan niet worden afgeleid dat dit dus met het doel moet zijn geweest om Amir dood te schieten. Het besluit om Amir te doden, kan de verdachte ook pas later hebben genomen', legt de rechter verder uit.

Telefoon weggemaakt

Wat is juridisch gezien het verschil tussen 'doodslag' en 'moord'? 'Doodslag' plegen betekent iemand opzettelijk doden zonder voorbedachten rade. Als iemand opzettelijk gedood wordt met voorbedachten rade, is er sprake van 'moord'.
Sem V. is veroordeeld voor het doodschieten van Amir
© Theresa Hartgers
De rechter neemt het V. kwalijk dat hij na het doodschieten van Amir allerlei spullen zoals telefoons heeft weggemaakt, waardoor niet meer te achterhalen is wat er de bewuste avond voor de schietpartij precies gebeurd is.
Sem V. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.