HagaZiekenhuis kiest voor behoud geboortezorg in Zoetermeer

Foto ter illustratie
© ANP
ZOETERMEER - De acute geboortezorg blijft in het HagaZiekenhuis in Zoetermeer. Dat is donderdagochtend bekendgemaakt. De beslissing volgt na enkele jaren discussie over de toekomst van het voormalige LangeLand Ziekenhuis. Het ziekenhuis gaat zich concentreren op planbare zorg, maar de geboortezorg blijft.
In een schriftelijke verklaring zegt het ziekenhuis dat dit besluit is ingegeven door de onderzoeken die de afgelopen maanden zijn gehouden. Daaruit bleek dat het heel moeilijk is om het aantal vrouwen dat nu in het Zoetermeerse ziekenhuis bevalt, ergens anders onder te brengen.
Ook toezeggingen van de gemeente Zoetermeer om te proberen zorgpersoneel snel aan woonruimte te helpen, hielpen mee bij de beslissing, stelt het ziekenhuis. De gemeente Zoetermeer is blij met de beslissing. Zorgwethouder Ingeborg ter Laak: 'De Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis heeft hiermee een moedige beslissing genomen, die echt het belang van inwoners voorop stelt.'

Werving personeel

Het HagaZiekenhuis geeft aan per direct te beginnen met de werving van personeel voor de afdeling verloskunde in het Zoetermeerse ziekenhuis. Personeelstekort is nog altijd een groot probleem en er werken nu veel tijdelijke krachten. Die moeten vervangen worden door vast personeel, want dat is goedkoper.
De rol van de gemeente Zoetermeer is hierin dus belangrijk. Wethouder Ter Laak heeft lang in spanning gezeten en is nu enorm opgelucht. 'We kenden twee onderzoeken en eentje niet. Ik ben ontzettend blij met dit hele grote nieuws. Erg goed nieuws voor alle baby's die geboren worden in Zoetermeer en hun ouders. Maar het is ook een heel belangrijk besluit waardoor we in onze stad een volwaardig ziekenhuis kunnen openhouden.'

Drie onderzoeken

Het besluit van het HagaZiekenhuis over de toekomst van de geboortezorg in het Zoetermeerse ziekenhuis is dus genomen op basis van drie onderzoeken. De gemeente Zoetermeer vroeg de GGD onderzoek te doen naar de gevolgen van sluiting.
Het Netwerk Acute Zorg West (NAZW), waarin iedereen is vertegenwoordigd die met acute zorg te maken heeft, keek of een sluiting van de geboortezorg in Zoetermeer opgevangen kon worden door andere ziekenhuizen. En ook het HagaZiekenhuis gaf opdracht voor een onafhankelijk onderzoek.
Blijdschap bij personeel van het HagaZiekenhuis
© Omroep West
In het GGD-onderzoek dat in opdracht van de gemeente Zoetermeer is opgesteld, staat dat het 'levensbedreigend' kan zijn om de afdeling te sluiten. Dat heeft met name te maken met de extra reistijd naar andere ziekenhuizen. Nu zijn vrouwen die halsoverkop naar het ziekenhuis moeten gemiddeld 15 minuten onderweg.
Zonder de afdeling wordt dat volgens het onderzoek zo'n half uur. Daar komt bij dat de ongeveer 1200 bevallingen per jaar die nu in Zoetermeer gedaan worden met hangen en wurgen door andere ziekenhuizen kunnen worden opgevangen, blijkt uit het onderzoek van de NAZW.

Gemeente altijd tegen sluiting

De gemeente Zoetermeer en de verloskundigen in die stad hebben altijd gepleit voor behoud van de acute geboortezorg. Maar in het reddingsplan voor het ziekenhuis was dat geschrapt. Simpelweg omdat het 24 uur per dag openhouden van de kraamafdeling voor het ziekenhuis te duur was. Verzekeraar DSW was de enige verzekeraar die pleitte voor het openhouden van de afdeling.
Eind oktober 2022 gingen verzekeraars akkoord met fusieplannen tussen het Haagse HagaZiekenhuis en het toenmalige LangeLand in Zoetermeer. Tot die tijd vormde het LangeLand samen met het HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft de Reinier Haga Groep, maar die groep ontplofte na jaren felle ruzies.

Te klein om zelfstandig overeind te blijven

Het LangeLand Ziekenhuis is te klein en te verouderd om zelfstandig overeind te blijven. Bovendien staat het er eigenlijk sinds de opening medio jaren 80 van de vorige eeuw financieel enorm slecht voor. Lange tijd bungelt het Zoetermeerse ziekenhuis op het randje van faillissement, maar een fusie met het Haagse HagaZiekenhuis blijkt eind 2022 de reddingsboei.
Plannen daarvoor lekken in mei 2022 uit via Omroep West. In een zogenoemd 'hoofdlijnenakkoord' wordt de toekomst uiteengezet. De zorg wordt flink uitgekleed, de volwaardige intensive care verdwijnt en ook de traditionele SEH (spoedeisende hulp) gaat verdwijnen, staat in de plannen. Bovendien is er geen geld voor acute geboortezorg.

Zo'n 100 miljoen euro aan investeringen

Belangrijk punt hierbij is ook dat het gebouw van het LangeLand Ziekenhuis zwaar verouderd is en er nieuwbouw zou moeten komen. Na veel gepraat en gereken staat die nieuwbouw in de boeken voor een kleine 75 miljoen euro. Maar daar zit broodnodige vernieuwing van ICT niet bij. Als je dat erbij optelt ligt de totale investering voor Zoetermeer op zo'n kleine 100 miljoen euro.
En dat is dan zonder de acute geboortezorg. Als het ziekenhuis die wil behouden moet er nog meer geld in gepompt worden. Er volgen in 2022 maanden van onderhandelingen van verzekeraars en banken. Uiteindelijk gaan die eind november van dat jaar overstag en ligt er een akkoord. De Reinier Haga Groep houdt op te bestaan en het LangeLand en het HagaZiekenhuis fuseren op 1 maart 2023.

Profiel ziekenhuis

Maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de discussie over de toekomst van het Zoetermeerse ziekenhuis. De gemeente eist inspraak in de toekomstplannen. Verloskundigen roeren zich en ook de gemeenteraad is vaak fel. In het hele voortraject staan de groepen vaak buitenspel en horen ze alles via de media of als er inmiddels iets is besloten. Ze willen dat dat anders gaat.
De Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis gaat geregeld in gesprek met de wethouder en andere belanghebbenden. Maar het besluit over de toekomst van Zoetermeer ligt uiteindelijk wel bij het HagaZiekenhuis en niet bij de gemeente of de verloskundigen. En dat besluit is donderdag dus bekend gemaakt. Verloskunde blijft. Verder was al duidelijk dat er in de toekomst vooral planbare zorg geleverd zal worden in Zoetermeer. En de ambulance doet 's avonds en 's nachts het voormalige LangeLand Ziekenhuis niet aan, dat blijft zo.