Oud-militair (25) bezoekt Auschwitz, maar beledigt tóch Joden in openbaar: 'Was grappig bedoeld'

Foto ter illustratie
© ANP
NAALDWIJK - Een oud-militair uit Naaldwijk bezocht met zijn collega's kamp Auschwitz, maar beledigde vervolgens toch structureel Joden. De 25-jarige man verspreidde deze beledigingen ook in groepschats. Het Openbaar Ministerie (OM) noemt zijn acties 'zeer verwerpelijk' en eist 120 uur taakstraf.
'Tot op de dag van vandaag worden Joden herinnerd aan de verschrikkingen van de holocaust. Dat dan nota bene een Nederlandse militair, die zelfs met zijn eenheid naar vernietigingskamp Auschwitz is geweest, dergelijke uitingen heeft gedaan én verspreid, maakt deze zaak nog erger', zo zei de officier van justitie tijdens de zitting.
De oud-militair, hij is inmiddels ontslagen door Defensie, kwam in beeld tijdens een ander onderzoek. In groepschats op zijn inbeslaggenomen telefoon stond een een groot aantal gedeelde teksten en beelden die volgens het OM beledigend waren voor Joden. Daarmee kunnen de berichten als strafbaar worden beoordeeld.

'We vormen een knokploeg'

Volgens het OM heeft de oud-militair de uitspraken in het openbaar gedaan, omdat de WhatsApp-groepen waarin hij actief was, tientallen leden hadden die hij niet allemaal kent of kende. Zo stuurde hij: 'We vormen een knokploeg.' In combinatie met: 'Zoals de bruinhemden dat deden tijdens de Kristallnacht.'
Door het delen van de berichten in de chats heeft de Naaldwijker de kans aanvaard dat ze verder zouden worden verspreid, zegt het OM. En omdat hij zich op die manier in het openbaar beledigend uitliet over Joden, is hij strafbaar.

Grappig bedoeld

De verdachte verweerde zich tijdens de zitting door te zeggen dat de teksten en beelden grappig bedoeld zouden zijn. Het OM gaat daar niet in mee: 'Zijn handelen gaat veel, veel verder dan het maken van een enkele "foute" grap.'
Het OM rekent de militair daarom de groepsbelediging van Joden zwaar aan. Dat deed de twintiger onder meer door het verheerlijken van nazisme. Dat kenmerkt zich bij uitstek door rassenleer en antisemitisme, zegt het OM.
Verdachte maakte op grove wijze inbreuk op de rechten van Joodse mensen
'Dit alleen al is al zeer verwerpelijk', zegt het OM. Maar júist van militairen wordt verwacht dat ze hun werk doen zonder te letten op de achtergrond of het geloof van mensen, oordeelt zij. 'Verdachte maakte op uiterst grove wijze inbreuk op de rechten van Joodse mensen en tastte zo hun eer en waardigheid aan.'
Verder vindt het OM het 'volkomen misplaatst' dat de militair de beledigingen licht opvat. 'Bovendien bevinden we ons in een tijd waarin er grote zorgen zijn over toenemend antisemitisme in Nederland.'

Wapenbezit

Naast de groepsbelediging moest de verdachte zich ook verantwoorden voor wapenbezit. Zo had hij een mes, een boksbeugel, een gasdrukwapen, verschillende patronen voor vuurwapens en zwaar vuurwerk (Cobra's). Voor alles bij elkaar eist het OM dus 120 uur taakstraf.
De uitspraak is over twee weken.