SpongeBob SquarePants-wagen krijgt andere kleur vanwege tekort aan hyacinten

Er wordt druk gewerkt aan SpongeBob SquarePants, herkenbaar aan zijn bruine broek en rode stropdas
© Omroep West
SASSENHEIM - Zo'n 1200 vrijwilligers zijn sinds woensdag weer hard aan het werk om de corsowagens voor het Bloemencorso van de Bollenstreek, dat dit weekend is, van bloemen te voorzien. Dat gebeurt traditiegetrouw in de Klinkenberghal in Sassenheim. Dit jaar is er echter een uitdaging: een tekort aan hyacinten.
In de hallen waar de bloemen worden 'gestoken', komt de geur en kleur je tegemoet. Vrijwilligers zijn druk bezig om de bolbloemen op de wagens te bevestigen, het zogeheten 'steken'.
Er gaat een soort groot metalen nietje door de bloem heen en wordt dan door het schuim op de wagens gestoken.
© Margareth Hombergen/Bollenstreek Omroep
Het is een aanslag op je vingers, zo is te zien als de vrijwilligers hun handen laten zien. Sommige stekers hebben kapotte vingers na uren achter elkaar steken.
Anderen proberen hun vingers te beschermen met sporttape of doen zelfs een muntje tussen de tape voor extra bescherming.
© Omroep West
Aan het corso doen dit jaar veertien praalwagens en dertig luxe wagens mee die moeten worden omgetoverd tot rijdende bloemenkunstwerken. Sinds vorig jaar heeft het corso geen centraal thema meer, maar vertelt iedere wagen zijn eigen verhaal.
© Margareth Hombergen/Bollenstreek Omroep
Door het zachte en natte weer van de afgelopen tijd is er een tekort aan hyacinten. Hierdoor wordt er op de praalwagen meer gebruik gemaakt van andere soorten bloemen, zoals de tulp.
'Je bent daardoor wel langer bezig met het steken, omdat tulpen kleiner zijn. Het is eigenlijk drie tulpen steken in plaats van één hyacint', legt een vrijwilliger uit.

Tulp biedt uitkomst

Bloemencorso-voorzitter Willem Heemskerk: 'Het is lastig dit jaar. We hadden natuurlijk een heel vroeg voorjaar en een nat najaar. Daardoor zijn er nog maar weinig hyacinten en daardoor hebben we meer tulpen in het corso. Dus er zijn wat scherpere kleuren, maar gelukkig wel bloemen.'
© Omroep West
Ook moeten er door het hyacintentekort soms concessies worden gedaan aan de kleuren op de corsowagens. Zo zou de SpongeBob SquarePants-wagen eigenlijk een paars/blauw-achtige regenboog moeten krijgen, maar door het tekort aan die kleur hyacinten moet er nu voor een andere kleur worden gekozen.
Het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt zaterdag 20 april door de regio. Het startpunt is om 9.00 uur in Noordwijk en de bloemenstoet rijdt vervolgens via onder meer Voorhout, Sassenheim, Lisse en Hillegom door naar eindpunt Haarlem. Een live-registratie van het evenement is zaterdagavond 20 april te zien om 19.45 uur op TV West.