Klokkenluider: 'TU Delft maakt levens kapot, ik hoop dat dit eindelijk eens stopt'

Docent Coen Vermeeren werd weggepest en ontslagen
© Omroep West
DELFT - Er heerst al meer dan veertien jaar lang een angstcultuur op de TU Delft. Bestuurders, decanen en de raad van toezicht hebben dat jarenlang weten te verbergen. Dat blijkt althans uit een boek van voormalig TU-docent Coen Vermeeren, die meerdere oud-collega's hierover sprak. Vermeeren was jarenlang directeur van Studium Generale bij de universiteit, maar werd weggepest en ontslagen.
Het was vakbond FNV die eerder deze maand een appèl deed op onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, om in te grijpen bij de TU Delft 'nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is'.
Het rommelt volgens de bond aan alle kanten bij de universiteit. Zeker nu het bestuur 'censuur toepast' om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen.

Al jaren aan de gang

'Het verbaast mij totaal niet. Dit is echt al jaren aan de gang bij de TU Delft', zegt Coen Vermeeren tegen Omroep West. Hij was één van de eerste slachtoffers van de angstcultuur die -naar eigen zeggen- werd ingezet door rector Karel Luyben, gevolgd door rector Tim van de Hagen.
Vermeeren wilde de angstcultuur bespreekbaar maken, maar dat kwam hem zuur te staan. 'Als je corruptie hebt in een bestuur en ik maak dit dan bespreekbaar... Daar ben ik voor ontslagen', stelt Vermeeren.

Controversiële onderwerpen leveren ontslag op

Vermeeren deed als docent Vliegtuigbouwkunde in 2006 onderzoek naar het neerstorten van de vliegtuigen op 11 september 2001 in Amerika. 'Zodra je over iets spreekt dat controversieel is, dan werd je gecanceld. Zelfs over klimaatverandering. Dit betonrot zit diep bij de TU Delft', zegt Vermeeren.
Op het YouTube-kanaal van de universiteit zijn de afgelopen jaren een aantal video's verwijderd van lezingen over onderwerpen als klimaat, 11 september en later ook corona.
Doodsbang om ontslagen te worden
De NRC publiceerde onlangs nog een artikel over de geldsmijterij van geldbeluste bestuurders. Vermeeren herkent dat. 'Iedereen had het erover bij de koffietafel, maar niemand durfde het te bespreken met leidinggeven. Men was doodsbang om ontslagen te worden.'
Veel van dit soort zaken heeft Vermeeren in zijn boek geschreven, zoals over een decaan die in 2011 zijn eigen vrouw voor 750.000 euro aan opdrachten gaf. Volgens Vermeeren gaat er al jaren zoveel fout op de TU Delft, 'dat er wat mij betreft er eens flink de bezem doorheen moet'.
Coen Vermeeren tijdens een lezing van Studium Generale op de TU Delft
© Omroep West
Volgens Vermeeren leven ook de bestuurders zelf in een angstcultuur. 'Iedereen houdt elkaar vast, waardoor er geen zelfreinigend vermogen is en dingen volledig uit de hand kunnen lopen.' Hij denkt dat een strafrechtelijk onderzoek nodig is, maar vooral dat mensen hun mond moeten open doen over misstanden. 'Je moet niet bang zijn om je uit te spreken.'
'Het ministerie van Onderwijs heeft al eens gemeld dat het sociaal onveilig is op de TU. Laat nu iemand onderzoeken wat er nog meer niet goed gaat en daar consequenties aan te hangen.'

TU maakt levens kapot

Waarom dit zo fout kan gaan? Omdat universiteiten van oudsher een goed imago hebben en weinig controle, denkt de docent, waardoor bestuurders met van alles weg kunnen komen.
'Zonder journalisten was dit nooit boven water gekomen. Er verdwijnen miljoenen in allerlei zakken, daar heeft de NRC al vaker over bericht. Ik hoop dat er nu eindelijk iets verandert, want de TU Delft maakt levens kapot. Dit moet eens stoppen', zegt Vermeeren.

'Walgelijk stelletje zit daar aan de knoppen'

Ervaringen van Vermeeren worden ondersteund door talloze oud-medewerkers van de TU. Bij de redactie zijn deze namen bekend. 'Het dossier van Coens ervaring op de TU Delft kan wat mij betreft niet genoeg gevuld worden: de teloorgang van academica. Dat moet van diverse kanten belicht om het completer te maken voor wat betreft de discipline', zegt een van de medewerkers.
Een ander: 'Coen, ik heb nooit begrepen waarom je weg moest. Je boek maakt veel duidelijk, zo niet alles als klopt wat je zegt. Ik schrik enorm van onze eigen universiteit. Wat een walgelijk stelletje zit daar aan de knoppen.'

Summiere reactie

De TU Delft laat in een zeer korte reactie weten via een woordvoerder: 'TU Delft is al langer bekend met de opvattingen van de heer Vermeeren.'