Kilometerslange busbaan mag er eindelijk komen, alle bezwaren van tafel geveegd

De aanleg van de nieuwe R-net-busbaan start na de zomervakantie
© ANP
LEIDEN - Een langgekoesterde wens van Leiden en Katwijk komt uit. Er is groen licht voor de aanleg van een busbaan met drie haltes tussen de twee kernen. Direct na de zomervakantie gaat de schop in de grond, meldt de provincie Zuid-Holland.
De vrij liggende busbaan komt langs de vernieuwe Tjalmaweg (N206) te liggen en loopt door de Duinvallei in Katwijk. Eind 2026 moet de weg klaar zijn voor gebruik. Aanvankelijk zouden de werkzaamheden in maart van dit jaar beginnen, maar omdat bewoners voorlopige voorziening hadden aangevraagd, werd de bouw uitgesteld. Maandag heeft de Raad van State dit beroep afgewezen, waardoor de provincie kan beginnen met de bouw.
Om de busbaan, twee haltes en een geluidsscherm aan te leggen, moeten bijna 240 bomen worden gekapt. Zuid-Holland compenseert dat door op een andere plek zo'n vijfhonderd bomen te planten. Aannemersbedrijf Boskalis zal de lijn realiseren. In juni wordt meer bekend over de exacte werkzaamheden.

'Flinke verbetering voor ov tussen Leiden en Katwijk'

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Verkeer, VVD) zegt namens de provincie 'verheugd' te zijn nu de lijn er mag komen. 'Een flinke verbetering voor het ov tussen Leiden en Katwijk', meent Zevenbergen. 'Ik begrijp zeker de zorgen van een aantal bewoners uit Katwijk over overlast van de N206, maar de oplossing ligt niet in het tegenhouden van de busbaan en de geluidsschermen.’
Ook wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan de N206 bij de Duinvallei, meldt de provincie. In aanloop naar deze werkzaamheden laat de provincie bodem- en archeologische onderzoeken uitvoeren.

Drie bushaltes en geluidsschermen

Naast de drie bushaltes komt er het fiets- en wandelviaduct Broekweg, een fietstunnel onder de N206, geluidsschermen langs de wijk Tranendal en een nieuwe groenstructuur langs de Duinvallei.
Ook moet de nieuwe busbaan zorgen voor een goede ontsluiting van de nieuw aan te leggen woonwijk Valkenhorst in Katwijk, waar zo'n 5600 woningen worden gebouwd.

Informatiebijeenkomst in juni

Zuid-Holland, de gemeente Katwijk en de aannemer gaan in de komende periode de omgeving 'uitgebreid' informeren. In juni, dus nog voor de werkzaamheden beginnen, wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd waarin omwonenden op de hoogte worden gesteld van de precieze planning en de werkzaamheden.