Bijeenkomst over Gaza op universiteit afgelast, posters verscheurd door onbekenden

© ANP
DELFT - Een bijeenkomst over Gaza, voor woensdag gepland op de campus van de TU Delft, gaat niet door op die plek. De decaan van de faculteit Bouwkunde, de afdeling die het evenement zou faciliteren, ziet het niet zitten. 'Gezien de verschillende signalen die mij als decaan in de afgelopen dagen hebben bereikt, hebben ik en het faciliterende team geen vertrouwen dat we een constructieve en respectvolle dialoog kunnen waarborgen', schrijft hij.
Het gaat om een bijeenkomst van wetenschappers aan de faculteit Bouwkunde (BK) die 'willen werken aan het vinden van de ruimte om zich binnen onze faculteit en universiteit uit te spreken over Palestina'. Ze noemen zich de BK Scholars for Palestine.
'We hebben er alles aan gedaan om deze bijeenkomst plaats te kunnen laten vinden. Het doel was om respectvol naar onze collega's te luisteren. Dat blijkt niet mogelijk. Hoe graag we dat ook hadden gewild, want in gesprek gaan en luisteren zie ik als belangrijke kernwaarden van onze faculteit', schrijft decaan Dick van Gameren op de site van de TU.

'Alle posters van het evenement verscheurd'

De Scholars betreuren het besluit van de decaan 'vooral omdat er geen concrete reden was waarom dit besluit werd genomen, waardoor we achterblijven met een vage verklaring die geen duidelijkheid verschaft over de situatie'. Ze zijn zelf bereid om het evenement door te laten gaan 'ondanks vandalisme, waaronder onbekenden die alle posters van het evenement op de faculteit hebben verscheurd en een aantal andere intimiderende en belemmerende interventies'.
Ze vinden dat de faculteit 'niet mag toegeven aan verstorende aanvallen op de vrijheid van meningsuiting en het recht op studie'.