VVD vindt op de valreep opvolger voor vertrekkend raadslid

Noud Dumoulin (VVD) uit Den Haag
© VVD Den Haag
DEN HAAG - De Haagse VVD heeft een opvolger gevonden voor Chris van der Helm, de nestor van de gemeenteraad. Van der Helm stopt donderdag na veertien jaar als raadslid, omdat hij zijn raadswerk niet meer kan combineren met zijn privéleven. Noud Dumoulin volgt hem op. Het was voor de VVD niet makkelijk om een opvolger te vinden, want een aantal kandidaten bedankte voor de eer.
Noud Dumoulin is op dit moment ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Hij zegt uit te kijken naar zijn werk op het stadhuis. Het aanstaande VVD-raadslid gaat zich vastbijten in de portefeuille verduurzamen. 'Deze portefeuille leeft in de stad en er liggen veel kansen', reageert hij. 'Zo zorgt het verduurzamen van je huis niet alleen voor minder uitstoot, maar ook voor een lagere energierekening. Maar het blijft belangrijk dat de aanpassingen die we vragen betaalbaar blijven voor gezinnen en ondernemers.'
Voor een opvolger voor Van der Helm moest de VVD (7 zetels) een lange lijst af. Een aantal kandidaten zag er geen brood in om tussentijds de gemeenteraad in te gaan en sloeg het aanbod af. Uiteindelijk kreeg de partij een 'ja' van Dumoulin. Hij staat vijftiende op de VVD-kieslijst.

Andere stappen

VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg heeft wel een verklaring voor de afwijzingen. 'De gemeenteraadsverkiezingen zijn nu ruim twee jaar geleden', zegt zij. 'Een aantal kandidaten op onze lijst heeft in die tijd andere stappen gezet, is bijvoorbeeld verhuisd naar een andere stad of is actief geworden in het bestuur van een sportvereniging.'
Van Basten Batenburg vindt het raadslidmaatschap een 'ongelooflijk mooie functie', maar het vraagt ook een 'serieuze' tijdsinvestering. 'Wanneer de vraag komt of je raadslid wil worden, moet je afwegen of je je voor de volle honderd procent kan inzetten voor de stad. Het antwoord op die vraag kan nu anders zijn dan twee jaar geleden. We zijn blij dat Noud dit met volle overtuiging wil gaan doen.' Dumoulin wordt op 30 mei geïnstalleerd.
Opvallend is dat van de top 15 van de VVD-kieslijst uit 2022 bijna de helft is vertrokken of zijn of haar raadszetel niet wil innemen. Anne Mulder (plek 1) en Kavita Parbhudayal (plek 2) namen vlak voor de zomer ontslag als wethouder, nadat de coalitie uiteenviel. Zij keerden niet terug in de raad. Frans de Graaf (plek 4) verhuisde naar het buitenland en Chris van der Helm (plek 5) en Alexander Roep (plek 6) konden het raadswerk niet langer combineren met hun privéleven. Drie kandidaten uit de top 15 bedankten voor de eer om raadslid te worden.