Boer verwaarloost dieren, moet alle vestigingen sluiten: 'Ik zie ze huppelen'

Een van de schapen
© NVWA
WESTLAND - Varkens zakten diep in de modder weg, liepen over scherpe voorwerpen, kregen geen vers drinkwater, noch voedsel en verbleven in kassen waar het 34 graden is. De beschuldigingen tegen de Westlandse Schaapskudde en directeur Pieter Dekker zijn stevig. De rechter oordeelde daarom woensdag dat alle vestigingen van de varkens- en schapenhouderij van de stichting Westlandse Schaapskudde per direct gesloten moeten worden vanwege de slechte zorg voor de dieren.
Eerder oordeelde de NVWA al dat de schaapsherder geen dieren meer mag houden. Op locaties in ‘s Gravenzande, Monster, Wateringen en Naaldwijk zouden tientallen varkens, schapen en lammetjes vorig jaar zijn verwaarloosd. Pasgeboren lammeren hadden gebogen ruggen, rilden van de kou en hadden geen plek om te schuilen. Maar de stichtingsdirecteur vindt dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. De beesten zouden juist ‘huppelen’.
Bij de rechter zegt Dekker. ‘niet blij’ te zijn met de verdenkingen tegen hem. De varkens zouden goed tegen de omstandigheden kunnen. 'Het is een robuust ras Hongaarse varkens dat verwant is aan het everzwijn', aldus Dekker.
De wolvarkens in hun verblijf, dat volgens de rechter te nat is
© NVWA
De NVWA heeft de stichting al langer op de korrel omdat de dieren volgens de autoriteit slecht worden behandeld. Zo werden in december vorig jaar en in januari van dit jaar dieren in beslag genomen. Ook werden er al meerdere keren boetes opgelegd, onder meer vanwege verwaarlozing van de dieren.

'Ik zie ze huppelen'

Volgens Dekker zouden er geen dieren gewond zijn geraakt door de scherpe delen op de grond. De varkens zouden zelf wel een plek zoeken om te schuilen. Verder kunnen ze goed tegen slecht weer, omdat ze een dikke vetlaag hebben. De schapen en lammeren zouden kerngezond zijn. 'Ik zie ze huppelen', vertelt de verdachte en hij laat vervolgens een paar filmpjes van hokken zien.
Dekker wil daarmee aantonen dat de biggen in goede conditie zijn. 'Er zijn geen beelden van varkens met verhoogde ademhaling, ze hebben geen 'hittestress', zegt de directeur. Hij vecht alle kritiek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA, die de zaak tegen hem aanspant, aan. Hij wil de officier van justitie een dik rapport van deskundigen geven die hem zouden vrijpleiten, maar die weigert dat te lezen.
Eerdere acties van de NVWA, zoals dwangsommen en het in bewaring nemen van dieren, leverden geen verbetering op. De NVWA wil dat er nu definitief een einde komt aan de ellende voor de schapen, runderen en varkens. Per 1 januari 2024 is de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing aangepast en heeft de NVWA meer middelen tot bestrijding in handen.
'Dit is een herhaling van zette', stelt de aanklager. Hij vindt alle feiten overtuigend bewijzen. 'Dekker heeft niet het welzijn van de dieren voor ogen', is zijn conclusie. Hij vindt het onthouden van zorg aan de varkens en schapen een ‘kwalijke zaak’. 'Dieren zijn geen vleespootjes, maar hebben gevoel.'
De officier van justitie eist voor de stichting een geldboete van 20.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Verder moet de onderneming per direct voor één jaar worden stilgelegd. De dieren moeten worden verkocht. Voor directeur Dekker eist hij een werkstraf van 120 uur, een beroepsverbod voor bestuursfuncties en een maand cel voorwaardelijk.

'Het houdt een keer op'

Tussen de directeur en justitie speelt een lange voorgeschiedenis. Er was de afgelopen jaren bestuursrechtelijk en strafrechtelijk ‘veel gedoe’. D. werd al eerder veroordeeld. Hij begrijpt dat bij ‘de heer Dekker’ het verschil tussen de wet en praktijk dwars zit. De rechter heeft bewondering voor zijn doorzettingsvermogen, maar hij wijst ook op de negatieve conclusies van de NVWA. Verder tikt het Gerechtshof hem onlangs op de vingers voor een schrijnende situatie. 'Het houdt een keer op.'
Hij geeft het dikke rapport van deskundigen aan Dekker terug, want er is geen tijd om daar nog eens naar te kijken. Alle dieren zijn volgens de rechter ‘productiedieren’. 'Er is een wettelijke verplichting om zorg te bieden en die heeft u niet geboden. Kijkt u ook een keer naar uw eigen aandeel in dit gebeuren. Dat zijn veertien ten laste gelegde feiten.' Ook hij acht die allemaal bewezen en hij neemt de eisen die het OM stelde over. De onderneming moet worden stilgelegd en wel onmiddellijk voor de duur van 1 jaar.