Universiteit wil hoogleraar ontslaan na ongewenst gedrag

Logo Universiteit Leiden
© Omroep West
LEIDEN - Een hoogleraar van de Universiteit Leiden heeft zich samen met een oud-medewerker van de universiteit, de partner van de hoogleraar, jaren schuldig gemaakt aan ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Negentien mensen hebben over de hoogleraar een klacht ingediend. Daarop heeft de universiteit besloten ontslag voor de hoogleraar aan te vragen.
Volgens het College van Bestuur van de universiteit hebben de hoogleraar en de partner zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en manipulatie. Dit heeft tot een angstcultuur geleid onder medewerkers die voor een groot deel afhankelijk van hen waren.
De misstanden kwamen in het najaar van vorig jaar aan het licht. Toen is de hoogleraar op non-actief gezet en mocht de partner de universiteit niet meer betreden. De universiteit heeft nu besloten om de hoogleraar te ontslaan. Als dit door de rechter wordt goedgekeurd, mag de wetenschapper zich ook geen hoogleraar meer noemen.

Meerdere jaren misdragen

Volgens het onderzoeksrapport heeft de hoogleraar zich over meerdere jaren misdragen. Voorzitter Annetje Ottow van de universiteit is geschokt.
'Dit heeft veel mensen ernstig beschadigd en dat raakt ons diep. Onze eerste zorg betreft de melders. Mede gezien het feit dat de betreffende hoogleraar in het verleden bestuurlijke functies op de faculteit heeft vervuld, heeft dit veel moed gekost om naar voren te stappen.'

Wetenschappelijke integriteit geschonden

Naast deze meldingen zou de hoogleraar en de oud-medewerker ook de wetenschappelijke integriteit hebben geschonden. De twee wetenschappers zouden zich onder meer de data van andermans onderzoeken hebben toegeëigend.