Pinpassen van 72-jarige vrouw gebruikt door oplichters

Deze zaak is opgelost
DEN HAAG - Een pinner heeft tijdens twee transacties een flink geldbedrag van de rekening van een 72-jarige vrouw uit Den Haag gestolen. Zij is het slachtoffer geworden van oplichters die zich voordeden als bankmedewerkers. Die hebben veel moeite gedaan om haar te overtuigen, omdat het slachtoffer het in eerste instantie niet helemaal vertrouwde.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 21 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE: De verdachte is herkend na de uitzending.
De vrouw wordt op vrijdag 1 september gebeld door iemand die zegt van de bank te zijn. Er zou zijn geprobeerd geld van haar rekening te halen. Om daar goed onderzoek naar te doen en om te voorkomen dat er inderdaad geld wordt gestolen, moeten haar pinpassen worden opgehaald door een koerier van de bank.
Als het slachtoffer aangeeft dat ze het niet vertrouwt, wordt ze naar iemand anders doorgeschakeld. In een lang gesprek raakt ze overtuigd dat ze echt met iemand van de bank spreekt en dat ze snel moet handelen. Ze stopt haar pasjes in een envelop en moet daar een code opschrijven.

Gepind in Den Haag en Rotterdam

Niet veel later gaat de bel. Er staat een jongeman voor de deur, die de juiste code noemt. Ondertussen heeft het slachtoffer ook nog de vrouw van de bank aan de telefoon. Omdat ze denkt dat alles in orde is, geeft ze haar passen aan hem mee.
Diezelfde dag nog blijkt dat ze is opgelicht: er is op twee plekken geld opgenomen van haar rekening. Eerst bij de geldautomaat in de Albert Heijn aan de Apeldoornselaan in Den Haag, later aan de Watermanweg bij winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. Beide keren is dezelfde man in beeld.