'Mooie Bram' ontkent oplichting, OM wil verdachte achter tralies

© ANP
DEN HAAG - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, verdwijnt de beruchte oplichter 'Mooie Bram' achter slot en grendel. De 52-jarige Bram van der V. uit Den Haag moet zich deze week verantwoorden voor een reeks oplichtingszaken van alweer tien jaar geleden. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen en spreekt-ie van 'leugenaars'.
De verdachte dankt zijn naam 'Mooie Bram' aan de 'mooie' oplichtingspraatjes, toen hij zich voordeed als een welgestelde zakenman met de naam Valentino Grimaldi.
De zaken die deze week in de rechtbank worden behandeld gaan over het oplichten van een tiental slachtoffers. 'Mooie Bram' zou tien jaar geleden grote geldbedragen, dure horloges, laptops, dure auto's en andere luxe goederen uit de zak van de slachtoffers hebben geklopt.

Vrouw financieel uitgekleed

Sommige bedrijven zouden er nooit iets voor hebben teruggezien. En een ander zou drie neppe Rolex-horloges hebben gekregen in plaats van echte exemplaren. Als klap op de vuurpijl zou een vrouw -die gevallen was voor de charmes van 'Mooie Bram'- financieel door hem zijn uitgekleed.
Dat is nog niet alles, want zo'n 480.000 moet 'Mooie Bram' betalen aan slachtoffers in oude zaken. Om die reden zit hij nu opnieuw vast, weliswaar gegijzeld door justitie, omdat hij al dat geld niet kan ophoesten.

Aangevers zijn 'leugenaars'

Binnenkort doet de rechtbank uitspraak in een door 'Mooie Bram' tegen justitie aangespannen kort geding. waarin hij vrijlating eist. Hij zegt namelijk dat hij het gevraagde bedrag niet eens kan betalen.
Al in 2006 is 'Mooie Bram' tot drie jaar cel veroordeeld voor oplichting, maar als de rechtbank meegaat met de eis van het OM, is hij nog niet van justitie af. Het OM denkt dat hij geld achterhoudt. 'Mooie Bram' ontkent en maakt de aangevers voor 'leugenaars' uit.

Jaar in voorarrest

Voor een aantal van de oplichtingszaken zit 'Mooie Bram' al bijna een jaar in voorarrest. Dat is ook precies de celstraf die de officier van justitie eist. Of de rechter daarin meegaat, zal binnen enkele weken bij de uitspraak blijken.