Moeder geëmotioneerd omdat kind gedwongen van psycholoog moet wisselen

Foto ter illustratie
© ANP
DEN HAAG - 'Mijn dochter heeft een jaar nodig gehad om te wennen aan haar psycholoog en nu vertrouwt ze hem volledig', zegt een geëmotioneerde moeder tegen de gemeenteraad. Maar het lijkt erop dat haar dochter binnenkort niet meer naar die psycholoog toe kan, omdat ze in het verkeerde postcodegebied woont. Volgens nieuw beleid van de gemeente Den Haag moet ze naar een andere behandelaar. De jeugdombudsman Den Haag maakt zich grote zorgen.
De gemeente Den Haag heeft de jeugdhulpverlening in de stad opgesplitst. Sinds 1 januari van dit jaar zorgen twee organisaties voor de hulp aan jongeren: Kracht en RondomJou. Beide organisaties werken in een eigen postcodegebied.
Alle andere hulpverleners vallen onder de verantwoordelijkheid van deze twee organisaties. Dat betekent dus ook dat ze per postcodegebied werken.

Andere psycholoog

Daar zit een probleem. Je bent dus niet meer vrij om je behandelaar te kiezen, want zo'n behandelaar moet wel werken in jouw postcodegebied.
Dat gaat dus mis bij de vrouw die insprak in de raadscommissie. Haar dochter heeft een behandelaar en moest daar lang aan wennen. Maar moet nu ze naar iemand anders, simpelweg omdat ze 'in het verkeerde deel' van de stad woont.

'Mijn dochter moet weg bij haar psychiater'

'De gemeente heeft besloten dat mijn dochter weg moet bij haar psychiater en psycholoog', zegt de moeder geëmotioneerd tegen de Haagse raadsleden.
'Niet omdat het beter gaat, niet omdat er geen therapeutische doelen meer zijn te behalen. We moeten opnieuw op een wachtlijst, we moeten opnieuw ons verhaal doen, we moeten maar hopen dat ze haar behandelaar gaat vertrouwen. De reden: we blijken in het verkeerde postcodegebied wonen.'

Geen soepele overgang

Soepel gaat de overgang van organisatie ook niet. Om dingen te regelen voor de school van haar dochter wilde ze haar inschrijven bij een organisatie die daar speciaal voor is bedoeld. Maar dat kan niet omdat ze nu op een wachtlijst staat bij de organisatie waar ze naartoe moet.
Dat moet eerst geregeld zijn, vervolgens komen er weer gesprekken en diagnoses en pas daarna kan de hulp vanuit een nieuwe organisatie worden opgestart.

'Geen pakketjes'

'Kinderen zijn geen pakketjes die je zomaar kunt doorschuiven', zegt de moeder. 'Er bestaat zoiets als een behandelrelatie en uit alle wetenschappelijke artikelen blijkt dat juist die behandelrelatie bepalend is voor het slagen van de behandeling.'
De moeder zegt te begrijpen dat er goed moet worden gekeken naar de jeugdhulp omdat het onbetaalbaar dreigt te worden. Maar niet ieder kind is hetzelfde, zegt ze. Daarmee moet rekening worden gehouden.

Pleiten voor overgangsregeling

Ze pleit voor een overgangsregeling voor kinderen die al in hun behandeling zitten. Die overgangsregeling is er nu niet.
Sterker nog: ze heeft alles zelf moeten uitzoeken omdat er vanuit de gemeente een simpele brief kwam waarin stond dat haar dochter ergens anders naartoe moest. Over uitzonderingen of mogelijkheden om de huidige therapie toch voort te zetten, werd niet gerept.

Jeugdombudsman roert zich

De moeder die in de gemeenraad insprak, is niet de enige die hiermee te maken heeft. Dat is de reden dat Yvette Nass, de Haagse Jeugdombudsvrouw, voor hen in de bres springt.
'De aanpak van deze kwestie vergt een gevoelige en goed geïnformeerde benadering, waarbij de belangen van het kind altijd voorop moeten staan', zegt Nass. 'Het is cruciaal dat er snel duidelijkheid komt, zodat gezinnen niet langer in onzekerheid leven.'

Mogelijkheden en communicatie

Ze wil dat de gemeente aan ouders duidelijk maakt welke mogelijkheden er zijn om de lopende behandelingen toch voort te zetten. Ook wil Nass dat er voor kwetsbare kinderen per kind wordt gekeken wat de beste zorg is, zij noemt dit een individuele afweging.
En, ook zeker niet onbelangrijk, de gemeente moet veel duidelijker communiceren hoe ouders bezwaar kunnen maken. Dat ontbreekt nu volledig.

Gemeente blijft verantwoordelijk

Jeugdombudsman Nass roept de gemeente met klem op om de regie te nemen in deze zaak. 'De gemeente is en blijft verantwoordelijk voor de jeugdhulpverlening', schrijft ze in een brief aan het college.
Nass wil binnen twee weken weten of, en zo ja, wat verantwoordelijk wethouder Hilbert Bredemeijer gaat doen met haar aanbevelingen.