'Kom vooral niet met auto' is advies, hoe kom je vandaag bij strand en Den Haag in of uit?

Op 4 februari werd de A12 bij Den Haag voor de laatste keer geblokkeerd
© ANP
DEN HAAG - Wie dit weekend eropuit wil, treft het. Er is zomers weer op komst, waarbij de thermometer richting de 25 graden kan schieten. Hoe fraai het weer ook zal zijn, de reis naar het strand belooft een ware onderneming te worden. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben namelijk aangekondigd zaterdag de A12 te blokkeren. Ook verderop bij Westland gaat de doorgaande weg richting het strand op slot, want daar wordt aan de weg gewerkt. 'Kom vooral niet met auto naar Den Haag', luidt het advies. In dit artikel helpen we je op weg.
Ook deze keer willen klimaatactivisten zaterdag rond 12.00 uur de A12 (Utrechtsebaan) bij het Malieveld overnemen, in de hoop dat er een einde komt aan subsidies voor de fossiele industrie. Voor de 37ste keer gaan de demonstranten proberen de snelweg te blokkeren, waarbij ook de internationaal bekende klimaatactivist Greta Thunberg voor het eerst haar opwachting zal maken.
Strandbezoekers die van plan waren om vanaf de A12 (Utrechtsebaan) op het strand te komen, kunnen de deksel op hun neus krijgen. 'We verwachten zeker extra drukte', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Kom vooral niet met de auto, maar kies voor openbaar vervoer of de fiets, luidt het advies. Den Haag heeft ook een website met alle reisinformatie en een monitor van de actuele verkeersdrukte.
Klimaatdemonstranten op de A12 (Utrechtsebaan)
© Regio15
Wie geen keuze heeft en toch de auto moet nemen, kan vanaf knooppunt Prins Clausplein (A4) doorrijden naar de N14 langs Leidschendam en Voorburg, al zal het ook daar druk zijn. Het is volgens de woordvoerder nog onduidelijk met hoeveel extra reistijd weggebruikers rekening moeten houden.
Daarnaast wijst de gemeente Den Haag op de P+R-locaties (Parkeren en Reizen) aan de rand van de stad, om vervolgens het openbaar vervoer te nemen. 'We verwachten dat iedereen op plaats van bestemming komt, maar houd rekening met vertraging', klinkt het.

Afsluiting N211 (Wippolderlaan)

Niet alleen in Den Haag worden problemen rond bereikbaarheid verwacht, ook in het Westland kunnen weggebruikers hun borst natmaken. De N211 (Wippolderlaan) bij Wateringen zit tot maandagochtend 8 april 4.00 uur op slot. Hier is de drukke provinciale weg tussen de A4 en de Erasmusweg in Den Haag in beide richtingen afgesloten.
Als het even kan, laat dan vooral de auto staan en gebruik de fiets of het openbaar vervoer, adviseert de provincie Zuid-Holland. Verkeer vanaf de A4 kan het beste omrijden over de N223 (Woudseweg) langs De Lier. Omrijden over Rijswijk is ook mogelijk, door op de A4 afslag 11 te nemen en de Prinses Beatrixlaan op te schieten.
Gebruik van de N211 is dit weekend geen optie
© provincie Zuid-Holland
Strandtenthouders op Kijkduin en Scheveningen houden hun adem in, want de A12-blokkade en de afsluiting van de N211 kunnen voor aanzienlijk minder bezoekers zorgen, terwijl het ronduit lente-achtig wordt.
'We doen ons stinkende best om iedereen goed en gastvrij te ontvangen dit weekend, maar dit helpt niet. Het valt allemaal tegelijk met de N211, Extinction Rebellion en de eerste warme dag', zegt Martin Wörsdörfer, voorzitter van de Vereniging van Strandtentexploitanten Scheveningen.
Grillen in de lentezon op Scheveningen
© ANP
Hij roept strandbezoekers op om zaterdag zo vroeg mogelijk te komen, bij voorkeur voor het middaguur. 'Dan pak je de mooiste uren ook mee', is zijn verwachting. 'We hopen op goed dynamisch verkeersmanagement. Dat mensen al ver voor Den Haag te zien krijgen hoe ze het snelst de stad in kunnen komen.'
Dat zal dan via de Victory Boogie Woogietunnel (Rotterdamsebaan) kunnen of de N14 bij Leidschendam, want die tunnels zijn in het weekend wel open. 'Dit weekend rijdt ook de Strandexpress weer voor het eerst. Dat is de tram die vanaf de treinstations direct naar Scheveningen gaat. Daar zijn we heel blij mee.'

Iedere twintig minuten extra tram

Deze zomertram is een directe verbinding tussen Den Haag Hollands Spoor en Scheveningen en rijdt over het traject van tram 9. De Strandexpress en stopt alleen op Hollands Spoor, Den Haag Centraal, Kurhaus en het Zwarte Pad. De bedoeling is om iedere twintig minuten de genoemde haltes aan te doen. 'Van 12.00 tot 20.00 uur gaat-ie rijden', besluit een woordvoerster van vervoerder HTM.