Sieraden en pinpas van vrouw (85) gestolen met babbeltruc over inbraken

De verdachten die de pas gebruiken
© Politie
DEN HAAG - Door een 85-jarige vrouw op te lichten met een babbeltruc over inbraken in de buurt, is het twee mannen gelukt om haar pinpas in handen te krijgen. Daarmee is vervolgens een flink geldbedrag opgenomen. Ook is het slachtoffer een aantal sieraden kwijt.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 16 april. Meer zaken zijn hier te vinden.
De vrouw is op maandagavond 11 december thuis in haar woning aan de De Savornin Lohmanlaan in Den Haag. Ze wordt op haar huistelefoon gebeld door iemand die zich Bas noemt. Hij vertelt dat er veel wordt ingebroken in de buurt en zal even bij haar langskomen om het een en ander uit te leggen.
Vlak daarna staat de zogenaamde Bas al voor de deur. Hij gaat aan de keukentafel zitten en zegt dat de vrouw haar pasjes, pincodes en sieraden aan hem moet meegeven, zodat hij ze kan veiligstellen in verband met de inbraken. Ze wil in eerste instantie niet meewerken, maar de 85-jarige vrouw voelt zich gedwongen en doet toch wat hij vraagt.
Babbeltruc levert sieraden en pinpas op - Team West
Ze maakt haar kluis open en stopt alle spullen in een envelop. Ze zal ze de volgende dag terugkrijgen, verzekert Bas haar. Plotseling merkt de vrouw dat er nog iemand in haar huis is, maar al snel vertrekken ze allebei.
Vlak erna wordt de pinpas van de vrouw op meerdere plekken gebruikt. Eerst neemt een man geld op bij een automaat aan de Hobbemastraat in Den Haag. Vervolgens is een andere man te zien bij tankstation Esso aan de Laan en bij de Albert Heijn aan de Grote Marktstraat. De laatste transactie lukt niet.

Niet meer alleen in huis

De impact op het slachtoffer is groot: ze durfde na de babbeltruc niet meer alleen thuis te blijven. De vrouw woont daarom nu in een verzorgingshuis.

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem