Snelheden tot 192 kilometer per uur, 46 rijbewijzen afgepakt op vernieuwde N-weg

Op de N206 tussen Leiden en Katwijk wordt veel te hard gereden
© ANP
REGIO - Op de nieuwe provinciale weg tussen Leiden en Katwijk (N206) wordt véél te hard gereden. Sinds begin dit jaar noteerde de politie al veel snelheidsovertredingen en werden maar liefst 46 rijbewijzen ingevorderd. De hoogste snelheid was 192 kilometer per uur, meer dan het dubbele van de toegestane snelheid van tachtig kilometer per uur.
De Ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk werd in de afgelopen jaren verbreed en heeft nu twee rijstroken in beide richtingen in plaats van één. In april 2023 ging de weg, als onderdeel van de RijnlandRoute, open. Sinds begin van dit jaar heeft de politie metingen uitgevoerd en geconstateerd dat er veel snelheidsovertredingen worden begaan.
Er is een flink aantal bekeuringen uitgeschreven, waarbij het rijbewijs in 46 gevallen is ingevorderd. Dat gebeurt wanneer een automobilist vijftig kilometer per uur of meer boven de maximum toegestane snelheid rijdt. De politie laat weten dat in het extreemste geval een snelheid van 192 kilometer per uur is gemeten op de N206.

Tot 2400 euro boete

'Tot nu toe hebben zich gelukkig nog geen grote aanrijdingen voorgedaan', zegt Peter Koot, teamchef Katwijk-Noordwijk. 'Maar wanneer er met zulke absurd hoge snelheden een aanrijding gebeurt, zijn de gevolgen dramatisch.'
De boetes die worden uitgeschreven, zijn stevig. Als je vijftig kilometer per uur te hard rijdt, betaal je een boete van 860 euro. Vanaf honderd kilometer per uur harder dan de maximumsnelheid bedraagt de geldstraf 2400 euro. 'Los van de kosten, neem je ook grote veiligheidsrisico's voor jezelf en voor anderen wanneer je je gaspedaal te ver intrapt', vervolgt Koot. 'Die maximale snelheid is er niet voor niets.'

Verplichte cursus

Als het rijbewijs is ingevorderd, komt het Openbaar Ministerie aan zet. Zij bepalen of de bestuurder het rijbewijs terugkrijgt. Daarnaast kan het CBR bij ernstige snelheidsovertredingen een verplichte cursus opleggen, waarvoor de kosten voor de rekening van de cursist zijn.