Flinke schade bij café na reeks explosies en vernielingen

De verdachten op 17 december
© Politie
DEN HAAG - In twee maanden tijd is café Kleurrijke Vrienden in de Haagse Schilderswijk drie keer het doelwit geweest van criminelen. Er is een raam vernield en twee keer is er een explosief afgegaan. Naast dat de politie wil weten wie de verdachten zijn, is ook informatie over het motief welkom.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 23 april. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het eerste incident bij het café is in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 oktober, als er een explosief wordt geplaatst tegen een raam. De ontploffing veroorzaakt flinke schade. Bijna twee maanden later is het pand op de hoek van de Vaillantlaan en de Van Ostadestraat opnieuw het doelwit.
In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 december even voor 2.30 uur slaat iemand een raam kapot met een klauwhamer. De geheel in het zwart geklede verdachte draagt een capuchon en witte handschoenen.
Nog geen week later is het weer raak bij Kleurrijke Vrienden. Er is opnieuw een explosie, die grote schade veroorzaakt aan de binnen- en buitenkant van het café. Ruiten sneuvelen en deuren en plafonds vliegen eruit.
Op bewakingsbeelden is te zien wat er is gebeurd in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 december. Camera's in de buurt van het café leggen een grijze Peugeot vast, die wat door de wijk rijdt. Als hij even stilstaat in de Van Mierisstraat, stappen er twee verdachten uit. De bestuurder blijft in de auto zitten.
Drie incidenten in korte tijd bij Haags café - Team West
De twee lopen naar het café, maar zodra ze daar aankomen keren ze meteen om. Ze stappen weer in de auto en die rijdt weer even door de buurt. Rond 2.30 uur gaan de twee verdachten opnieuw naar het café. Eén van hen heeft een rugtas bij zich, de ander een hamer.
Daarmee slaat hij een gat in een van de ramen van het pand. Intussen haalt zijn handlanger een explosief uit zijn tas. Als het gat groot genoeg is, steekt hij het explosief aan en gooit het naar binnen. Terwijl de twee naar de Peugeot rennen, vindt de explosie plaats.
De verdachte met de rugtas draagt een donkerblauw jasje van Albert Heijn met een oranje ritssluiting. Hij heeft een witte capuchon over zijn hoofd en draagt witte handschoenen. Zijn zwarte trainingsbroek is van het merk Under Armour.
De tweede verdachte draagt een zwarte jas met een zwarte capuchon, maar daaronder zit ook nog een witte capuchon. Zijn zwarte trainingsbroek is van het merk Nike. Verder heeft hij donkerblauwe sneakers aan, met witte vlakken en witte veters.
De politie doet nog onderzoek naar het motief voor de drie incidenten. Wie daar meer over weet, wordt gevraagd zich te melden. Ook meer informatie over de verdachten is welkom.
Mogelijk herkent iemand ze in combinatie met de grijze Peugeot, een Hatchback-uitvoering. De auto heeft zwarte stootranden aan de zijkanten en is voorzien van een trekhaak. De politie krijgt ook graag meer informatie over de auto: wie is de eigenaar, wie reed erin en waar staat hij nu?
De bestuurder blijft in de auto zitten
© Politie

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem